ehh
przejaskrawiacie...
To czemu np uczniowie chodzą na apele szkolne w garniturach?
czemu na pogrzebach,weselach i innych uroczystościach mężczyzni są w garniturach a kobiety w eleganckich strojach?
Są to po prostu ważne uroczystości, na których trzeba byc stosownie ubranym.
I podobnie jest z zebraniami...
Ale tak wogóle nikt mi nie odpowiedział na moje pytanie.
Czy są jakeiś zdjęcia w literaturze braci z brodami bądż długimi włosami?
anonim - zebrania nie sa zadna uroczystoscia. Bo jesli tak, to czy wg Ciebie jedne za uroczystoscia "bardziej" a inne "mniej"? Czy studium ksiazki jest mniejsza uroczystoscia, a niedzielne wieksza? Przeciez widac wyrazne rozluznienie stroju oficjalnie poprawnego (sweterek, brak krawatu, etc.)
Pamiatka jest uroczystoscia, to fakt - bracia nawet kupuja nowe stosowne ubrania.
Kongres tez jest swojego rodzaju uroczystoscia, ale biorac pod uwage warunki w jakich jest organizowany, stosowny stroj nie zawsze musi byc pelnym garniturem z zacisnietym krawatem.
Pogrzeby, śluby, inauguracje szkolne -
zawsze widzisz wszystkich w garniturach na "galowo"? (z tego co pamietam to na apele nie chodzilo sie na galowo)
Bo ja nie i dlatego nie uwazam ze jest to jakims wyznacznikiem. Ciekawe co by Ci powiedzieli ludzie ktorzy by chodzili 3x w tyg na pogrzeby, sluby, a dzieci na uroczystosci szkolne i wymagal bys od nich przebieranek. Przeciez jak na slubie rozluzni sie troche atmosfera to wiekszosc zrywa krawaty i rozpina koszule

Dodatkowo w takich okolicznosciach nikt nie uwaza, że spodnie na kant, koszula ale zamiast marynarki odpowiedni sweterek jest niestosowny, spodnie bez zaprasowanych kantow ale w eleganckim charakterze, latem koszula z krotkim rekawem rozpieta pod szyja bez krawatu, etc.
Ogolnie przyjety jest bardziej elegancki od codziennego ubior i to wszystko.
Osobiscie calkiem niedawno slyszalem komentarz "gorliwego" ze jak ktos nie moze sie przebrac po pracy (np. jeansy i t-shirt) to lepiej zeby nie przychodzil na zebranie ... lol. Cale szczescie, ze mówca sprostowal ale widac jakie jest myslenie ...
"Jeśli dojdziesz ostatecznie do tego, że nie ma Boga, zachętą do cnoty i odwagi niech będzie dla ciebie radość i przyjemność, jaką dawało ci samo myślenie, i miłość innych, którą ci ono zapewni" Thomas Jefferson