Skocz do zawartości

Zdjęcie

Długie włosy i długa broda

• Please log in to reply
269 replies to this topic

#201 Joachim20

Joachim20

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 55 Postów

Napisano 2009-01-15, godz. 23:07

Przepraszam, ale mogę się dowiedzieć, do jakiej długości, według śJ, włosy mogę zapuszczać?

Wogóle o co chodzi ? Dlaczego nie mogę mieć długich włosów?

#202 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2009-01-16, godz. 10:23

Przepraszam, ale mogę się dowiedzieć, do jakiej długości, według śJ, włosy mogę zapuszczać?

Wogóle o co chodzi ? Dlaczego nie mogę mieć długich włosów?

Mysle ze znajdziesz odpowiedzi jak zaczniesz czytac powyzszy watek od poczatku.
Fryderyk Nietzsche
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

#203 Dream_Master

Dream_Master

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2009-01-16, godz. 19:49

Włosy mogą zapuszczać tak długie jak im się podoba(za długie włosy czy nawet bardzo długie podstaw do wykluczenia nie ma)Sam jestem ŚJ i mam włosy długości ok 15-16cm i nikt mi z tego tytułu problemów nie robi ale o przywilejach(chcociażby noszenie mikrofonu mogę zapomnieć) ale jakoś specjalnie się tym nie zamartwiam.A ogólnie idealna długość włosów dla ŚJ to po moich obserwacjach gdzieś tak od 1cm do 6-7cm

#204 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2009-01-17, godz. 12:03

Włosy mogą zapuszczać tak długie jak im się podoba(za długie włosy czy nawet bardzo długie podstaw do wykluczenia nie ma)Sam jestem ŚJ i mam włosy długości ok 15-16cm i nikt mi z tego tytułu problemów nie robi ale o przywilejach(chcociażby noszenie mikrofonu mogę zapomnieć) ale jakoś specjalnie się tym nie zamartwiam.A ogólnie idealna długość włosów dla ŚJ to po moich obserwacjach gdzieś tak od 1cm do 6-7cm

Nikt ci nie robi problemów z powodu długich włosów, jednak zostałeś za nie ukarany (pozbawiony uczestnictwa w przywilejach). I mimo, że to ciebie nie martwi, to może nie sugeruj nam, że jest to w zborach śJ obojętne.
Czesiek

#205 Dream_Master

Dream_Master

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2009-01-17, godz. 13:40

Nikt ci nie robi problemów z powodu długich włosów, jednak zostałeś za nie ukarany (pozbawiony uczestnictwa w przywilejach). I mimo, że to ciebie nie martwi, to może nie sugeruj nam, że jest to w zborach śJ obojętne.

Widzę że różnie rozumiemy pojęcie kary.

#206 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2009-01-17, godz. 18:26

Widzę że różnie rozumiemy pojęcie kary.

jak dla ciebie zrobienie z ciebie śJ drugiej kategorii nie jest karą tylko nagrodą, to ciesz się z tego.
Czesiek

#207 Dream_Master

Dream_Master

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2009-01-17, godz. 18:58

jak dla ciebie zrobienie z ciebie śJ drugiej kategorii nie jest karą tylko nagrodą, to ciesz się z tego.

Nie ma czegoś takiego jak bycie ŚJ drugiej kategori albo jesteś ŚJ albo nie.Możesz być jedynie bardziej lub mniej zangażowany w sprawy teokratyczne.

#208 Sebastian Andryszczak

Sebastian Andryszczak

BYŁEM Świadkiem Jehowy

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 6348 Postów
  • Gadu-Gadu:748371

Napisano 2009-01-17, godz. 20:00

no tak, konstytucja ZSRR zapewnia wolność wypowiedzi, ale konstytucja USA także PO wypowiedzi :P

faktycznie, starsi ŚJ nie rozstrzelają ani "nawet" nie wykluczą długowłosego brata :P

jest dla mnie oczywiste że długie włosy mężczyzny są nie mile widziane u ŚJ

jest oczywiste że długowłosy mężczyzna będzie mial łatkę "słabego duchowo" albo "ulegającego złym wpływom tego zepsutego szatańskiego świata"

#209 Dream_Master

Dream_Master

Początkujący (1-50)

• Członkowie
  • Pip
  • 91 Postów

Napisano 2009-01-17, godz. 21:06

jest oczywiste że długowłosy mężczyzna będzie mial łatkę "słabego duchowo" albo "ulegającego złym wpływom tego zepsutego szatańskiego świata"
[/quote]

Tak to prawda tak na tą sprawę patrzy najczęściej miejscowa grupa braci starszych oraz większość członków zboru.Szkoda tylko że starsi najczęściej długie włosy kojarzą jedynie z subkulturą hipisowską, tak zwanymi "metalami"czy z wszelkimi najgorszymi brudasami.Jednak analizując moje doświadczenia to muszę przyznać że nieco inaczej nauczyłem spostrzegać długowłosych mężczyzn.Wielu z nich to ludzie bardzo zadbani,nie utożsamiający się z żadną subkulturą,na poziomie, często studenci a nawet wykładowcy.Mimo to zawsze gdy pojawia się temat długich włosów na zebraniu to prawie zawsze długie włosy są wręcz nieodłączną cechą jakiegoś przećpanego metala w skórze "walącego" sobie w żyłę,agresywnego chuligana,pijaka itp.
Cóż moje doświadczenia życiowe są dalekie od tworzenia takiego obrazu ludzi noszących długie włosy.

#210 vilgefortz

vilgefortz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 219 Postów

Napisano 2009-03-15, godz. 21:38

O co z tym chodzi, dobra nie ma mnie zbyt często na zebraniach ostatnio, przez pracę, a tu na tablicy, któregoś dnia znajduje wywieszkę jaki strój jest właściwy a jaki nie!!! I to nie tylko do zwiedzania Betel!!! Ponoć dotarły do każdego zboru...

Losch przeginasz pałę :angry:
------------> TUTAJ SPÓJRZ i załóż konto na chomiku. Większość rzeczy możesz pobrać za darmo, bo 50 mb wystarcza w zupełności :)

A oto, dla Ciebie, chomiki zajmujące się WTS-em: trochę prywaty, czyli mój chomik ;)
SCORP1ON, obywatel.gg, arturszylopl, fakirek, wts, WTLibrary, Watchtower-files, PAROUSIA, daryelko, Grzema

#211 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2009-03-16, godz. 08:05

O co z tym chodzi, dobra nie ma mnie zbyt często na zebraniach ostatnio, przez pracę, a tu na tablicy, któregoś dnia znajduje wywieszkę jaki strój jest właściwy a jaki nie!!! I to nie tylko do zwiedzania Betel!!! Ponoć dotarły do każdego zboru...

Losch przeginasz pałę :angry:

Jest to oficjalne pismo czy tylko ogłoszenie lokalnego zboru???
Czesiek

#212 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2009-03-16, godz. 10:22

Jest to oficjalne pismo czy tylko ogłoszenie lokalnego zboru???

Oficjalne. Przyszla do kazdego zboru taka broszurka.

Tu skany:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zabawne te regolki :D Normalnie bawia sie w faryzeuszy. Jak kiedys powiedzialem starszemu ze to faryzejska religia bo rozdrabniaja kazdy szczegol i nakladaja beznedziejne nakazy to nie chcial wierzyc to teraz ma :)

Swoja droga to ciekawe czy postawia tam jakichs bramkarzy ktorzy beda sprawdzac ubior i wpuszczac na tej podstawie? :D Cyrk normalnie cyrk :)

Użytkownik edd edytował ten post 2009-03-16, godz. 10:23

Fryderyk Nietzsche

#213 vilgefortz

vilgefortz

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 219 Postów

Napisano 2009-03-16, godz. 11:09

I tylko czekać aż przeniosą to oficjalnie na życie codzienne a co niektórzy bardziej ortodoksyjni tego by chcieli... a to rozcięcie wcale nie jest głębokie B) aha i niech to powiedzą wycieczką zorganizowanym przez osoby, które świadkami nie są :P
------------> TUTAJ SPÓJRZ i załóż konto na chomiku. Większość rzeczy możesz pobrać za darmo, bo 50 mb wystarcza w zupełności :)

A oto, dla Ciebie, chomiki zajmujące się WTS-em: trochę prywaty, czyli mój chomik ;)
SCORP1ON, obywatel.gg, arturszylopl, fakirek, wts, WTLibrary, Watchtower-files, PAROUSIA, daryelko, Grzema

#214 Czesiek

Czesiek

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 5701 Postów

Napisano 2009-03-16, godz. 11:28

Komuś naprawdę odbiło i zgubił "piątą klepkę". Ale tak to jest, jak tkoś na siłę chce pokazać, że jest lepszy od innych.
Czesiek

#215 malinowa7

malinowa7

Forumowicz (51-500)

• Członkowie
  • PipPip
  • 438 Postów

Napisano 2009-03-16, godz. 16:03

Siostry w pokojach prywatnych na herbatce mogą być w spodniach, ale na stołówce już nie...co za paranoja. ŚJ zawsze mieli jakąś fobię na punkcie tych spódnic, jakby to czyniło kobietę kobiecą. A w dżinsach to chyba w ogóle nie wolno chodzić, bo nawet na tej herbatce w pokoju brat ma spodnie na kancik :lol:

Użytkownik malinowa7 edytował ten post 2009-03-16, godz. 16:05

#216 jb

jb

^o^

• Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 4057 Postów

Napisano 2009-03-16, godz. 17:42

Oficjalne. Przyszla do kazdego zboru taka broszurka.

Czy te wytyczne przyszły do polskich zborów dopiero teraz, w ostatnim okresie? Widzę, że na forum pisaliśmy o tym prawie rok temu: link
.jb

#217 augustusgermanicus

augustusgermanicus

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 510 Postów

Napisano 2009-03-16, godz. 21:36

ŚJ zawsze mieli jakąś fobię na punkcie tych spódnic, jakby to czyniło kobietę kobiecą. A w dżinsach to chyba w ogóle nie wolno chodzić, bo nawet na tej herbatce w pokoju brat ma spodnie na kancik :lol:

Wy wogole nic nie rozumiecie!
Czy wy nie wiecie ze jeansy od starozytnosci znane sa z zastosowania w balwochwalstwie?
A co do spudnic to glupich nie udawajcie! Gdyby Jihova chcial to stworzylby kobiete w spodniach a skoro nie stworzyl jej takiej to znaczy ze spodniami sie brzydzi i sa one spirytystyczne.

Wnioski jasne i logiczne!

Wywnioskowane na podstawie logiki WTS i jego Niewolnika Wielkiego i Wszechwiedzacego
Umbre Summum

#218 wojtek37

wojtek37

Domownik forum (501-1000)

• Członkowie
  • PipPipPip
  • 612 Postów

Napisano 2009-03-17, godz. 00:55

A czy zauważyliście może, że w domach ŚJ prawie zawsze chodzą w butach ?. Ilu z was w swoim domu tak czyni, chyba że ma się ogromną haciendę ?. :blink: :rolleyes:

#219 rhundz

rhundz

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 1074 Postów
  • Gadu-Gadu:4898177

Napisano 2009-03-17, godz. 07:08

a co to, kapcie dziełem szatana?

#220 edd

edd

Elita forum (> 1000)

• Członkowie
  • PipPipPipPip
  • 2081 Postów

Napisano 2009-03-17, godz. 07:51

Czy te wytyczne przyszły do polskich zborów dopiero teraz, w ostatnim okresie? Widzę, że na forum pisaliśmy o tym prawie rok temu: link

Tak to pojawilo sie w ostatnim czasie. Na ostatnim zebraniu pojawila sie ta broszurka i oglaszali w sprawach lokalnych o tym ze takowa istnieje i zeby tego sie trzymac.
Fryderyk Nietzsche

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych