Długie włosy i długa broda
Napisano 2009-01-15, godz. 23:07
Wogóle o co chodzi ? Dlaczego nie mogę mieć długich włosów?
Napisano 2009-01-16, godz. 10:23
Mysle ze znajdziesz odpowiedzi jak zaczniesz czytac powyzszy watek od poczatku.Przepraszam, ale mogę się dowiedzieć, do jakiej długości, według śJ, włosy mogę zapuszczać?
Wogóle o co chodzi ? Dlaczego nie mogę mieć długich włosów?
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"
Napisano 2009-01-16, godz. 19:49
Napisano 2009-01-17, godz. 12:03
Nikt ci nie robi problemów z powodu długich włosów, jednak zostałeś za nie ukarany (pozbawiony uczestnictwa w przywilejach). I mimo, że to ciebie nie martwi, to może nie sugeruj nam, że jest to w zborach śJ obojętne.Włosy mogą zapuszczać tak długie jak im się podoba(za długie włosy czy nawet bardzo długie podstaw do wykluczenia nie ma)Sam jestem ŚJ i mam włosy długości ok 15-16cm i nikt mi z tego tytułu problemów nie robi ale o przywilejach(chcociażby noszenie mikrofonu mogę zapomnieć) ale jakoś specjalnie się tym nie zamartwiam.A ogólnie idealna długość włosów dla ŚJ to po moich obserwacjach gdzieś tak od 1cm do 6-7cm
Napisano 2009-01-17, godz. 13:40
Nikt ci nie robi problemów z powodu długich włosów, jednak zostałeś za nie ukarany (pozbawiony uczestnictwa w przywilejach). I mimo, że to ciebie nie martwi, to może nie sugeruj nam, że jest to w zborach śJ obojętne.
Widzę że różnie rozumiemy pojęcie kary.
Napisano 2009-01-17, godz. 18:26
jak dla ciebie zrobienie z ciebie śJ drugiej kategorii nie jest karą tylko nagrodą, to ciesz się z tego.Widzę że różnie rozumiemy pojęcie kary.
Napisano 2009-01-17, godz. 18:58
jak dla ciebie zrobienie z ciebie śJ drugiej kategorii nie jest karą tylko nagrodą, to ciesz się z tego.
Nie ma czegoś takiego jak bycie ŚJ drugiej kategori albo jesteś ŚJ albo nie.Możesz być jedynie bardziej lub mniej zangażowany w sprawy teokratyczne.
Napisano 2009-01-17, godz. 20:00
faktycznie, starsi ŚJ nie rozstrzelają ani "nawet" nie wykluczą długowłosego brata
jest dla mnie oczywiste że długie włosy mężczyzny są nie mile widziane u ŚJ
jest oczywiste że długowłosy mężczyzna będzie mial łatkę "słabego duchowo" albo "ulegającego złym wpływom tego zepsutego szatańskiego świata"
Napisano 2009-01-17, godz. 21:06
[/quote]
Tak to prawda tak na tą sprawę patrzy najczęściej miejscowa grupa braci starszych oraz większość członków zboru.Szkoda tylko że starsi najczęściej długie włosy kojarzą jedynie z subkulturą hipisowską, tak zwanymi "metalami"czy z wszelkimi najgorszymi brudasami.Jednak analizując moje doświadczenia to muszę przyznać że nieco inaczej nauczyłem spostrzegać długowłosych mężczyzn.Wielu z nich to ludzie bardzo zadbani,nie utożsamiający się z żadną subkulturą,na poziomie, często studenci a nawet wykładowcy.Mimo to zawsze gdy pojawia się temat długich włosów na zebraniu to prawie zawsze długie włosy są wręcz nieodłączną cechą jakiegoś przećpanego metala w skórze "walącego" sobie w żyłę,agresywnego chuligana,pijaka itp.
Cóż moje doświadczenia życiowe są dalekie od tworzenia takiego obrazu ludzi noszących długie włosy.
Napisano 2009-03-15, godz. 21:38
Losch przeginasz pałę
A oto, dla Ciebie, chomiki zajmujące się WTS-em: trochę prywaty, czyli mój chomik
SCORP1ON, obywatel.gg, arturszylopl, fakirek, wts, WTLibrary, Watchtower-files, PAROUSIA, daryelko, Grzema
Napisano 2009-03-16, godz. 08:05
Jest to oficjalne pismo czy tylko ogłoszenie lokalnego zboru???O co z tym chodzi, dobra nie ma mnie zbyt często na zebraniach ostatnio, przez pracę, a tu na tablicy, któregoś dnia znajduje wywieszkę jaki strój jest właściwy a jaki nie!!! I to nie tylko do zwiedzania Betel!!! Ponoć dotarły do każdego zboru...
Losch przeginasz pałę
Napisano 2009-03-16, godz. 10:22
Oficjalne. Przyszla do kazdego zboru taka broszurka.Jest to oficjalne pismo czy tylko ogłoszenie lokalnego zboru???
Tu skany:

Zabawne te regolki
Swoja droga to ciekawe czy postawia tam jakichs bramkarzy ktorzy beda sprawdzac ubior i wpuszczac na tej podstawie?
Użytkownik edd edytował ten post 2009-03-16, godz. 10:23
Napisano 2009-03-16, godz. 11:09
A oto, dla Ciebie, chomiki zajmujące się WTS-em: trochę prywaty, czyli mój chomik
SCORP1ON, obywatel.gg, arturszylopl, fakirek, wts, WTLibrary, Watchtower-files, PAROUSIA, daryelko, Grzema
Napisano 2009-03-16, godz. 11:28
Napisano 2009-03-16, godz. 16:03
Użytkownik malinowa7 edytował ten post 2009-03-16, godz. 16:05
Napisano 2009-03-16, godz. 21:36
ŚJ zawsze mieli jakąś fobię na punkcie tych spódnic, jakby to czyniło kobietę kobiecą. A w dżinsach to chyba w ogóle nie wolno chodzić, bo nawet na tej herbatce w pokoju brat ma spodnie na kancik
Wy wogole nic nie rozumiecie!
Czy wy nie wiecie ze jeansy od starozytnosci znane sa z zastosowania w balwochwalstwie?
A co do spudnic to glupich nie udawajcie! Gdyby Jihova chcial to stworzylby kobiete w spodniach a skoro nie stworzyl jej takiej to znaczy ze spodniami sie brzydzi i sa one spirytystyczne.
Wnioski jasne i logiczne!
Wywnioskowane na podstawie logiki WTS i jego Niewolnika Wielkiego i Wszechwiedzacego
Napisano 2009-03-17, godz. 00:55
Napisano 2009-03-17, godz. 07:08
Napisano 2009-03-17, godz. 07:51
Tak to pojawilo sie w ostatnim czasie. Na ostatnim zebraniu pojawila sie ta broszurka i oglaszali w sprawach lokalnych o tym ze takowa istnieje i zeby tego sie trzymac.Czy te wytyczne przyszły do polskich zborów dopiero teraz, w ostatnim okresie? Widzę, że na forum pisaliśmy o tym prawie rok temu: link
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych